Fara doar si poate proiectul minier de la Rosia Montana este unul dintre cele mai mediatizate din Romania la ora actuala, doar ca avem parte de o mediatizare oarecum vicleana, care incearca sa ne atraga intr-o cursa a milogiei si a lipsei de alternativa pe toti dintre noi.

O sa incep si eu mai multe articole in acest sens, pentru ca am multe in comun cu zona, cunosc foarte bine destule culise si sunt la curent cu informatiile si lucrarile de acolo.

Referitor la reclama care se face in aceasta perioada pe posturile TV, in opinia mea este una falsa si chiar nu ii inteleg pe acesti oameni care se milogesc si devin sclavi banilor doar pentru a juca in struna comaniei care vrea sa dezvolte acest proiect. Am ajuns sa fim condusi de bani, dar adevarul este ca media de trai in Rosia Montana este una destul de buna, exista zone in tara unde se traieste mult mai rau, oameni cei drept sunt angrenati in jurul companiei, un proiect minier este necesar asta mai mult ca sigur, dar felul cum incearca actuala companie sa promoveze proiectul, felul cum ii umileste pe oameni pentru a isi urma interesele este de-a dreptul debordant. Se vorbeste de mii de locuri de munca pana acum inca din 1997 de cand se afla in zona exista poate 100 de locuri de munca stabile si in rest angajeaza sezonieri pe 3 luni astfel incat sa ruleze cat mai multi oameni, au angajat peste 300 de muncitori dar de fapt totul s-a intamplat intr-un rulaj de personal in care omul practic pentru acceptul de a fi deacord cu proiectul si pentru a il “prinde in mana” era angajat ca si curatator de santuri sau mai stiu eu ce timp de 3 luni, dupa care erau alti la rand, urmand ca dupa incheierea acestui ciclu sa poata fi angajat si el din nou, tot pe o astfel de perioada. Daca asa se considera ca la Rosia Montana se creeaza locuri de munca n-am ce zice decat ca este o bataie de joc, dar mai pacat este ca oamenii accepta aceasta bataie de joc!

Pe principiul pasilor marunti dar siguri compania a dus un razboi psihologic cu comunitatea locala, pe care l-a castigat deoarece banul a facut cu ochiul chiar si unor oameni care se importiveau proiectului, rezultand astfel dezbinarea si distrugerea comunitatii locale afectate de proiect.

In incheiere as vrea sa revin asupra faptului ca un proiect minier la Rosia Montana este necesar, dar nu in conditiile de fata, nu cu o companie controversata care din ’97 adica de 14 ani pulseaza nestingherit bani in zona dar stagneaza, nu cu atata marsavism si viclenie si nu cu un baraj de decantare deasupra orasului Abrud, asupra acestor aspecte o sa revin in viitoarele postari, pana atunci am gasit pe internet ceva foarte interesant cu privire la cine s-ar afla in spatele companiei miniere de la Rosia Montana si va invit sa citit aici deoarece este foarte interesant:  Compania de la Rosia Montana, condusa de 3 miliardari americani! Ar mai fi de precizat ca unul dintre ei sponsorizeaza si tabara adversa care se opune proiectului, dar asta probabil doar pentru a pastra acel echilibru social si capitalist.

Comments

comments

3 thoughts on “Rosia Montana, un loc plin de interese, un proiect controversat”
  1. Normal ca nu numai localnicii din Rosia Montana o duc rau si mai exista sate si comune de unde se pot da exemple de trai si mai prost. Dar la ora actuala este vorba despre acei oameni, pentru ca proiectul minier ,acolo se va desfasura si este cat se poate de normal ca acei oameni sa conteze un pic mai mult la momentul de fata. Normal ca opoinia lor conteaza cel mai mult avand in vedere ca acolo mineritul este de 2000 de ani meseria de baza, iar oamenii abia astapta sa se demareze acest proiect.

  2. E corect ceea ce spui, dar nu asa se asteapta un asemenea proiect sincer, nu doar bani conteaza, mai exista si unpic de onoare, deminitate si mai ales mandrie pe care oamenii ar trebui sa o mai aibe. Asa cum am zis e necesar un proiect minier dar nu asa, folosind slabiciunile oamenilor.

Comments are closed.