Americanii au preluat strategia chinezilor în privinţa pieţei valutare: ţin dolarul la o valoare slabă pentru a ajuta exportatorii locali. Exact cum chinezii mizau pe un yuan depreciat, pentru a obţine profit mai ridicat din exporturi.

Nu este o strategie inedită, dar este una avantajoasă, mai ales în perioade de criză. Cel puţin, atâta timp cât creditorii sprijină în continuare moneda americană. Printre cei mai afectaţi de parcursul dolarului din ultimul timp sunt europenii, statele din zona euro.

Pentru că dolarul a înregistrat faţă de moneda unică una dintre cele mai drastice deprecieri din ultimii ani. Din luna februarie până în prezent, euro s-a apreciat cu aproximativ 20% faţă de dolar. Numai în ultimele patru luni, valuta americană a pierdut aproape 7% faţă de euro. În primele zile ale lunii iunie, cursul de schimb euro-dolar, aşa cum este calculat de Banca Centrală Europeană (BCE), fluctua în jurul valorilor 1,38-1,39. De exemplu, pe data de 6 iulie, BCE vindea un euro cu 1,3897 dolari. Iar câteva luni mai târziu, pe 20 octombrie, un euro costa 1,4971 dolari americani. Mai mult, euro a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele 14 luni faţă de dolar.

Comments

comments