Suleiman, sultanul turcilor, a intrat şi el în Moldova cu gînd să-l răpună pe Ştefan şi să îngenuncheze ţara. Avea o oaste de trei ori mai mare decît a lui Ştefan.

Ştefan o aştepta lîngă o mlaştină aproape de Vaslui, la un loc care se chema la Podul Înalt.

Tocmai atunci se lasă o ceaţă de nu se vede om cu om. Ştefan cel Mare trimise buciumaşii săi dincolo de mlaştină, îndărătul oştilor de ieniceri, să sune chemare la luptă.

Cînd auziră buciumele, turcii porniră spre ele, crezînd că acolo se află moldovenii. Abia intrară însă în mlaştina dezgheţată, că Ştefan cu oastea sa îi lovi din spate.

Caii se împotmoliră în mlaştină. Buciumele moldovenilor acum se auzeau din toate părţile. Turcii crezură că sînt înconjuraţi şi fiecare se străduia să scape cu fuga.

Suleiman abia scăpa viu din această încăierare, cu jurămînt să nu se mai întoarcă vreodată în Moldova.

Cea mai strălucită victorie din istoria medievală a Moldovei asupra turcilor a fost repurtată de către Ştefan cel Mare lîngă Podul Înalt la 10 ianuarie 1475.

Cam asa suna pe scurt istoria a carei victorii o comemoram foarte putini si astazi, cand vestimentatia marca Botezaru, sau aparitiile gen SexyBraileanca sunt la putere. Inainte de toate trebuie sa ne reaminim de iubirea de neam si istorie, doar asa acest popor isi poate regasi faima si mandria de altadata!

Comments

comments