Dupa cum stim cu toti inca din antichitate negustorii foloseau monedele sau alte forme de plata pentru pentru achizionarea de produse, deamsenea schimbul de produse se realiza printr-un proces denumit troc, dar cum au aparut bancotele, bani de hartie stie cineva?

Ei bine cine se putea decat chinezi sa se gandeasca la asta in secolul X. Bancotele au fost introduse de negustorii chinezi de ceai, care incheiau mari tranzactii cu bilete la ordin, cu scopul evitarii transportului monedelor metalice iar apoi in anul 1024 administratia chineza adopta oficial bancnotele.

Avantajul bancotelor este acela ca erau mai usor de transportat si de pastrat si puteau avea valori mult mai mari decat galbeni de metal, iar isotia ne arata ca evolutia tehnologica a inlocuit bancotele nu de mult timp cu un plastic  cu cip integrat, pe care e trecut un numar si un nume si se numeste card. Totusi si astazi bancotele sunt importante deoarece fara ele inca nu se misca nimic, mai ales la noi platile cash sunt cele mai des intalnite, oamenii neavand inca sufienta incredere in masinariile automatice si tranzactiile virtuale.

Dezavantajul bancotelor este acela ca trecand prin multe maini reprezinta o sursa a epidemiilor  un studiu a confirmat ca virusii gripali pot supravietui pana la cinci zile pe bancnote.

Bancnota din hartie este compusa exclusiv din pasta de hartie de bumbac, suferind un proces de purificare crescut; aceasta hartie, fara clei, este unsa cu gelatina, apoi uscata cu aer, inainte de a suferi o calandrare foarte puternica.

Comments

comments