Promovabilitatea de aproape suta la suta la sesiunea din vara a examenului de bacalaureat a ridicat mari semne privind corectitudinea din timpul notarii. Ministerul Educatiei a reevaluat 200 de teze, dar tine secret rezultatele recorectarii. Surse oficiale sustin ca diferentele de notare au fost intre doua si cinci puncte.

Sesiunea din vara a examenului de bacalaureat s-a incheiat, in multe judete, cu o promovabilitate de aproape suta la suta. La momentul respectiv, organizatiile nonguvernamentale de profil au contestat vehement corectitudinea sustinerii si desfasurarii probelor scrise si orale de la Bac, considerand ca rezultatele obtinute de candidati nu reflecta adevarata lor pregatire. In consecinta, Ministerul Educatiei a dispus sa recorecteze prin sondaj tezele elevilor la limba romana si matematica de la centrele judetene unde comisiile de corectare au acordat cele mai multe note maxime. Din surse ale Ministerului Educatiei am aflat ca procesul de recorectare s-a incheiat mai demult, ca au fost verificate 200 de lucrari din primele zece judete, cu cel mai mare procentaj de promovabilitate, si ca s-au operat notari, cu diferente de la doua la cinci puncte fata de nota data la prima corectura de dupa examen. Cu toate aceste constatari, Ministerul Educatiei tine in mare secret concluziile si rezultatele procesului de recorectare, pentru a evita unele explicatii pe aceasta tema. “Nu inteleg de ce tin secret aceste rezultate. Am inteles ca, in judetul Gorj, cateva lucrari de la Romana, care au fost notate cu 10,00 in vara, au primit la recorectare nota 5,00. In aceasta situatie, este clar ca oficialii de la minister trebuie sa anunte masurile deosebite de control si supraveghere pe care ar trebui sa le ia pentru sesiunea de bacalaureat de anul viitor, masuri, insa, care nu exista, atat timp cat examenul de evaluare a fost diminuat ca numar de probe scrise, iar cele orale au fost transformate in simple teste, sustinute in timpul clasei a XII-a chiar de catre profesorii elevilor de la ore. In aceste conditii, este limpede ca, si la anul, elevi mediocri vor obtine la Bac numai note maxime”, ne-a declarat Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER. Potrivit Directiei Generale de Invatamant Preuniversitar, diferentele constatate intre cele doua evaluari nu afecteza nota finala obtinuta de candidat la examen. Deci, nota ramane neschimbata. De asemenea, aceeasi sursa a anuntat ca, in jurul datei de 1 noiembrie, va fi finalizat un raport cu toate concluziile privind evaluarea aleatorie a lucrarilor.

Oricum suntem destul de impopotonati si supraevaluati in toate domeniile, nu trebuia sa mai promovam si prostia, dar asta e, probabil suntem neamul cu cea mai mare rata de reusita a oamenilor cu gradul de inteligenta “HaIQ” (cum se zice la uni) cel mai scazut. Cazurile de note babane la Bac sunt cunoscute in toate colturile tari, fete care fregventau mai mult centura decat salile de clasa sau baieti pentru care scoala vieti de dupa blocurile gri era mult mai presus decat Eminescu sau Istoria Romanilor au ajuns olimpici peste noapte. Ne meritam soarta din moment ce nu reusim sa ne valorificam potentialul si asa subtire pe care il avem

Comments

comments