Kaspersky Lab, producătorul aplicaţiilor de securitate Kaspersky, ne avertizează asupra unui virus, mai exact un troian, care scrie în limba română pe Yahoo Messenger, simulând astfel un dialog. Mesajele acestui troian vin ca şi cum ar fi de la o persoană din lista de Yahoo Messenger, ceea ce îl face greu de depistat.

Trojanul IM.Win32.Agent.ae trimite, din partea unui contact din lista, un mesaj în limba romana care te invita să dai click pe un link. Link-ul respectiv nu duce către un fişier executabil, cum ar face un virus banal, ci către un blog. Odată intrat pe blog-ul respectiv, utilizatorul este rugat să descarce şi să instaleze un codec sau un plugin pentru a viziona un clip video. Evident, fişierul descărcat conţine un virus.

Dialog cu un virus pe Yahoo Messenger
Dialog cu un virus pe Yahoo Messenger

Aşadar, atenţie la link-urile pe care daţi click în Yahoo Messenger şi, mai ales, aveţi grijă să nu instalaţi nimic de pe site-urile pe care ajungeţi prin intermediul acestor link-uri. Doar în 24 de ore, virusul deghizat în codec a fost descărcat de peste 10.000 de ori.

Acest troian reprezintă o premieră negativă. Dacă până acum atacurile informatice care vizau Yahoo Messenger foloseau texte în limba engleză, acum avem de-a face cu un troian în limba română. Când primeai un mesaj în engleză de le un prieten, deveneai imediat suspicios. Acum, cu mesajul troianului în limba română, e mult mai greu să-ţi dai seama dacă este veridic sau nu.

Blog-ul care te pacaleste sa instalezi un codec fals
Blog-ul care te pacaleste sa instalezi un codec fals

Sursa: Kaspersky

Comments

comments