In zilele trecute atat la Televiziunea poprului cat si in disputa pentru Presedinte intre cei doi candidati s-a discutat si problema proiectului de la Rosia Montana, unde aurul nostru sta de mii de ani si din cand in cand e exploatat si dus in “tarile calde” de alti!

Prima data au fost romani apoi au mai venit alti si in trecutul apropiat inainte de Romania impreiul Austro-Ungar prin palmele iobagilor romani a aurit toata Viena.

Rosia Montana e considerat unul dintre cele mai importante zacaminte de aur din lume si norocul face ca Dumnezeu l-a plasat intr-un loc unde oameni sunt blestemati sa nu poata benefica niciodata de valoarea acestuia. Pe langa aurul din stancile de la Rosia Montana, in adancuri metalele grele fac cu ochiul marilor puteri ale lumi, doar ca acest lucru nu poate fi spus pe fata, pentru ca ne-am supara si noi. Sub pretexul aurului ele ot fi extrase simplu si totul va fi excelent.

Puterea economica a unei tari este data in special de depozitul de aur al banci nationale,  pacat ca nu este data de valoarea aurului din subteran ca probabil am fi in primele 20 de puteri econimice ale lumi doar prin prisma locului in care traim.

Noi discutam, ne certam, oameni din zona vor proiectul, chiar daca locuri de munca inseama, curatat de gunoaie, sapaturi arheologice si mai putin minerit, deorece aici intervine stiinta care extrage, sparge si scoate singura aurul, fara ajutorul numeric insemnat al minerilor.

Programul e pe 20 de ani, traim 20 de ani bine ca si in comunism si pe urma 50 iar murim de foame si mergem prin Spania sau Italia la “munci murdare”. Importanta acestui proiect este foarte insemnata, deorece in trecut peste 40.000 de oameni traiau doar din exploatarea de aur si curpu de la Rosia Montana si Rosia Poieni, iar acum peste 80% din locuitorii zonei sunt someri si mai lucreaza la negru sau pe salariu minim pe ici pe colo. Asadar avem nevoie pe un proiect pe termen mediu care sa inscluda aici cel putin 50 de ani de resurse bugetare care sa nu “omoare” din nou aceasta zona foarte importanta a Romaniei atat din vedere strategic cat si din punct de vedere cultural.

O sa mai revin cu articole despre acest proiect deorece ca si locuitor al zonei sunt direct interesat.

Comments

comments