Intr-o epoca in care oameni nu mai incap nici la propiu nici la figurat uni de alti, oameni de stiinta cauta alternative si astfel s-a facut un stiu al anotimurilor pe alte planete, sa mai gaseasca o cale sa le duca apa de la inundatii si surprusurile de apa din ocean si astfel pe cei rai nu-i mai bagam la puscarie ii ducem pe alta planeta.

Prima planeta de la Soare, Mercur, nu are anotimpuri. Axa planetei este inclinata cu 0,01 grade, practic nu exista. Nu sunt anotimpuri pe Mercur, dar din cauza diferentelor mari de temperatura de la zi la noapte, nici nu le-am simti daca ar exista. Noaptea sunt -150 grade celsiuis, iar ziua +400 grade Celsiuis!

Nici pe Venus, anotimpurile nu isi fac simtita prezenta corespunzator. Axa planetei Venus este inclinata cu numai -3 grade. Mica urma a anotimpurilor este stearsa de efectul de sera de la suprafata planetei. Temperatura pe Venus, constanta tot anul, ziua si noaptea, este de +462 grade celsius! Astronomic vorbind, planeta are patru anotimpuri care dureaza in medie, intre 55 si 58 de zile pamantene. Pe 16 iunie a inceput toamna in emisfera nordica si primavara in cea sudica. Pe 11 august va incepe iarna in emisfera nordica si vara in cea sudica, planeta aflandu-se la solstitiul de iarna. Urmeaza, pe 7 octombrie 2010, echinoctiul de primavara (primavara in emisfera nordica) si pe 2 decembrie solstitiul de vara (vara in emisfera nordica).

Pe 21 iunie s-a produs solstitiul de vara pe Terra. In emisfera nordica s-a produs cea mai lunga zi, iar in ce sudica cea mai scurta. A inceput vara astronomica care va dura 93 de zile. Toamna astronomica va incepe pe 21 septembrie si va dura 90 de zile. Solstitiul de iarna se produce pe 21 decembrie 2010, iar echinoctiul de primavara pe 21 martie 2011. Inclinarea axei terestre, de 23,5 de grade, face ca iarna suprafata sa primeasca jumatate din caldura de la Soare pe care o primeste vara.

Pe Marte, anotimpurile dureaza de doua ori mai mult decat pe Terra, iar diferenta dintre ele este mai mare. Axa de rotatie a planetei rosii este inclinata cu 24 de grade. Pe Marte, anotimpurile dureaza aproximativ sapte luni. Pe 24 mai 2010 a inceput toamna in emisfera nordica. Va tine pana pe 22 noiembrie, cand incepe iarna. Efectele anotimpurile martiene se observa si in valoarea presiunii atmosferice.

Pe Jupiter, anotimpurile nu sunt nici extreme, dar nici medii ca intensitate. Axa planetei este inclinata cu numai 3 grade. Pentru ca nu are o suprafata solida, este greu de observat efectul firavelor anotimpuri. Acestea ar dura trei ani. Pe 9 octombrie 2010 a inceput primavara in emisfera nordica si toamna in cea sudica. Vara va incepe pe 7 iulie 2013.

Saturn are anotimpuri, dar efectele lor nu se observa in atmosfera pentru ca planeta se afla departe de Soare. Axa ei are o inclinare de 26,75 de grade, iar anotimpurile dureaza aproximativ sapte ani. In 2009 a inceput primavara in emisfera nordica. Primavara va fi foarte lunga, terminandu-se in anul 2016.

Uranus este planeta conditiilor meteo extreme. Practic, nu poti sta pe planeta pentru ca nu are suprafata solida, dar axa planetei este inclinata cu 82 de grade. Anotimpurile dureaza 20 de ani, iar in timpul verii, unul dintre poli este indreptat spre Soare. Timp de 20 de ani, polul opus se va afla in intuneric, impreuna cu jumatate de emisfera. In 2005 a inceput primavara in emisfera nordica. Vara va incepe in anul 2025 si va dura pana in 2024.

Axa de rotatie a planetei Neptun are o inclinare de 28,5 de grade. Anotimpurile dureaza 40 de ani. In anul 2003 a inceput iarna in emisfera nordica.

(sursa stirileprotv.ro)

Comments

comments