Ignorată în ţară, campioana României la fotbal este simpatizată pe internet de tineri proveniţi din diferite colţuri ale lumii.

Ajunşi în Scoţia ieri la amiază, fotbaliştii echipei Unirea Urziceni aşteaptă încrezători duelul din această seară cu Glasgow Rangers (ora 21.45, TVR 1), contând pentru cea de-a treia etapă din Grupa G a Ligii Campionilor. Rămaşi cu un punct după primele două meciuri, ialomiţenii visează la prima victorie, mai ales că, în Insulă, antrenorul Dan Petrescu se simte ca peştele în apă, după cei opt ani petrecuţi în Premier League.

Unirea Urziceni „a ars” în mare viteză etapele performanţei, ajungând în doar trei ani din Liga a II-a în grupele Ligii Campionilor. Ascensiunea n-a fost însoţită, aşa cum ar fi fost firesc, de o creştere a numărului de suporteri, motiv pentru care ialomiţenii se confruntă cu o mare problemă de imagine: adună cel mai mic număr de spectatori la jocuri din grupele Ligii.

Ignorată în ţară, Unirea a reuşit să strângă admiratori de peste hotare. Mitul firavului David care se luptă cu uriaşul Goliat încă place, iar câţiva microbişti excentrici din întreaga lume şi-au dat întâlnire pe portalul de socializare Facebook, unde schimbă impresii şi îşi fac publică simpatia faţă de trupa din Bărăgan.

Grupul de apartenenţă “Unirea Urziceni” numără deja 91 de membri, majoritatea din străinătate. Pe cei din galeria virtuală îi leagă simpatia faţă de Dan Petrescu. EVZ a reuşit să stea de vorbă cu câţiva dintre fanii Unirii răspândiţi prin lume.

Tricourile ialomiţenilor, la mare căutare în Franţa

Sakirine Yusof are 22 de ani şi locuieşte într-o suburbie a oraşului Lyon (Franţa). Tânărul are origini cambodgiene, merge mai mult pe skateboard decât pe jos, a rămas un fan pătimaş al lui Michael Jackson, iar din când în când tastează la calculator adresa „fcunirea. ro”, site-ul oficial al ialomiţenilor.

“Asta pentru că îmi place foarte mult de Dan Petrescu. Mi-aş dori un tricou al Unirii Urziceni, dar în Franţa este imposibil de găsit”, oftează Sakirine. „Este o comunitate importantă de români aici, în Lyon, şi prin baruri ne uităm deseori la meciurile din campionatul românesc. Tatăl meu are origini româneşti, iar mama este din Cambodgia”, ne-a dezvăluit Yusof.

„Steaua, echipa lui Ceauşescu”

Steven Urufrien (22 de ani) este uruguayan şi locuieşte în capitala Montevideo. Chiar dacă provine din ţara care a câştigat prima Cupă Mondială la fotbal, Steven se declară un fan înfocat al României.

“Ţin cu echipa naţională a României şi cu toate cluburile din România, mai puţin cu Steaua, care a fost echipa lui Ceauşescu. În afară de Unirea Urziceni, mai simpatizez şi cu Dinamo”, ne spune Steven, care ştie două cuvinte în româneşte: “Hai, România!”.

Eleni suferă pentru echipă

Eleni Dionisia s-a născut în Cipru şi este una dintre persoanele care au creat grupul “Unirea Urziceni” pe Facebook. Pasiunea pentru fotbalul din România a dobândit-o în cei patru ani în care a urmat cursurile Facultăţii de Limbi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti. “Nu-mi place vreun jucător anume, ci toată echipa.

M-a atras faptul că formaţia asta a reuşit să crească într-un timp foarte scurt. Anul trecut m-am întors acasă, în Limassol, dar încerc să fiu la curent cu rezultatele Unirii. Regret când pierde”, ne spune Eleni, nu înainte de a dovedi că ştie tot ce mişcă în fotbalul din ţara ei: “Românul meu preferat este Adrian Mihalcea, de la Aris Limassol”.

Mirajul soccerului din Bărăgan

Alex Szasz (16 ani) este român, dar îşi trăieşte adolescenţa într-un oraş din statul american Alabama. A ajuns în Ţara Făgăduinţei împreună cu familia, cu mult timp în urmă. Doar antena de satelit “World TV” îi asigură legătura cu ţara de origini. Alex iubeşte fotbalul american şi soccerul deopotrivă.

“Am văzut meciul Unirii cu Stuttgart. Îmi place Urziceni pentru că nimeni n-a crezut în echipa asta. Toată lumea se gândea că Dinamo va câştiga campionatul. Sau Steaua. Dar iată că n-a fost aşa!”.

Alex pare a fi făcut din aceeaşi plămădeală ca Dan Petrescu. “Bun, mai bun, cel mai bun. Nu-i timp de odihnă până nu devii numărul unu”, este mottoul adolescentului. Dincolo de Canalul Mânecii locuieşte un alt „ialomiţean” virtual, Matty O’Carroll. Stă în Anglia, dar adoptă o diplomaţie franţuzească, a la Michel Platini: “Îmi place fotbalul românesc în special şi cel din estul Europei în general. În Liga Campionilor ţin cu Unirea”.

Dan Petrescu este tentat să preia naţionala Poloniei

Din delegaţia Unirii Urziceni deplasată la Glasgow fac parte soţiile jucătorilor, dar şi câţiva prieteni ai echipei, printre care fostul pugilist Mihai Leu şi Vasile Şiman, patronul formaţiei Sportul Studenţesc, amic cu Dan Petrescu.

În urma ialomiţenilor, care au decolat de pe aeroportul Otopeni, a rămas o veste îngrijorătoare pentru puţinii suporteri ai campioanei României. Un site din Polonia a publicat o declaraţie a lui Dan Petrescu în care acesta se arată dispus să lase serviciul din Bărăgan pentru postul de selecţioner al Poloniei.

„Aştept un semn din partea federaţiei poloneze”, a spus „Bursucul”, citat de site-ul polishsoca.com. Petrescu este familiarizat cu fotbalul leşilor întrucât a pregătit, în urmă cu trei ani, echipa Wisla Cracovia.

Potrivit sursei citate, Petrescu este favorit pentru preluarea băncii tehnice a Poloniei, după dezastrul din campania de calificare la Cupa Mondială, sub comanda lui Leo Beenhakker (Polonia a terminat penultima în Grupa a 3-a). Dacă va semna cu polonezii, Petrescu ar urma să debuteze contra României. Cele două selecţionate se întâlnesc peste o lună, într-un „amical”.

Comments

comments